Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Το μεγαλύτερο κτίριο από λάσπη


Το Great Mosque Djenné -ή αλλιώς το Μεγάλο Τζαμί της Djenne- είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη! Το τζαμί βρίσκεται στην πόλη της Djenne στο Μάλι και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αφρική, ενώ από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.





Η κατασκευή του τοποθετείται μεταξύ 1200 και 1330 και καλύπτει συνολική επιφάνεια 5.625 τ.μ. Ολόκληρο το κτίριο είναι κατασκευασμένο από λάσπη, η οποία ονομάζεται «ferey» και περιέχει στη σύνθεσή της κονίαμα επικαλυμμένο με γύψο, που δίνει στο κτίριο λεία εμφάνιση. Το πάχος των τοίχων ποικίλλει ανάλογα με το ύψος, με τα χαμηλότερα επίπεδα να είναι πιο «παχιά» επειδή αυτά υποστηρίζουν το βάρος του κτιρίου.




Κομμάτια ξύλου συμπεριλήφθηκαν στη λάσπη, για τη μείωση των ρωγμών στους τοίχους, οι οποίες προκαλούνται από τις συχνές αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία που επικρατούν στην περιοχή. Οι τοίχοι απορροφούν την ημέρα την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα με αποτέλεσμα το βράδυ να επικρατεί στο εσωτερικό αρκετή ζέστη, που διαρκεί όλη νύχτα.



Υδρορροές, κατασκευασμένες από κεραμικούς σωλήνες, διατρέχουν την οροφή, συντελώντας στην άμεση απομάκρυνση του νερού από τη στέγη. Επιπλέον, η οροφή υποστηρίζεται από 90 ξύλινους στύλους, ενώ οι αεραγωγοί που υπάρχουν σε ολόκληρη την επιφάνειά της επιτρέπουν στο ζεστό αέρα να εισχωρήσει στο κτίριο αλλά και να αερίζεται σωστά το εσωτερικό.



Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το τζαμί, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έρχονται για να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπεια της κατασκευής, που προκαλεί θαυμασμό αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε εξ ολοκλήρου από ανθρώπινο χέρι!











3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...