Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τα 6 πιο ιερά μέρη του κόσμου


Ιερουσαλήμ


Χιλιάδες κόσμου τα επισκέπτονται κάθε χρόνο, αφού για κάποιους αυτά είναι τα πιο ιερά μέρη του κόσμου. Ακολουθεί μια σύντομη τουρ στις μεγαλύτερες και γνωστότερες θρησκευτικές πρωτεύουσες του πλανήτη- έτσι, πληροφοριακά.




Βαρανάσι, Ινδία

Στις όχθες του ποταμού Γάγγη βρίσκεται για τους Ινδουιστές το πιο άγιο μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με τη θρησκεία τους το να πλυθείς στα νερά του Γάγγη ή να πεθάνεις στη πόλη αυτή ξεκινάει τη διαδικασία μετενσάρκωσης που σου διασφαλίζει μία θέση στο Σουάργκ (παράδεισος). Αν μη τι άλλο, είναι ένα ζωντανό και πολύχρωμο μέρος που αξίζει να το έχεις επισκεφτεί  έστω μία φορά στη ζωή (ή τις ζωές) σου.



Άγιο Όρος, Ελλάδα


Πασίγνωστο σε όλους τους ορθόδοξους Έλληνες. Πρακτικά απέκτησε υπόσταση το 883 που εκδόθηκε το πρώτο αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, από τον Βασίλειο Ά Μακεδόνα, ευνοώντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη του ΑΟ σε µοναχοπολιτεία, με το αίτημα οι εκεί ασκούμενοι να εύχονται «υπέρ της γαληνότητος και υπέρ παντός του των χριστιανών συστήματος». Αν και τελευταίως έχει χάσει κάπως την αίγλη του στο μυαλό των περισσότερων λόγω των σκανδάλων του Βατοπεδίου, ωστόσο παραμένει το μεγαλύτερο σύμβολο της ορθοδοξίας της χώρας. Παρά τις πολλαπλές συστάσεις του ΟΗΕ, η είσοδος στις γυναίκες εξακολουθεί να απαγορεύεται.



Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι, ας μας επιτραπεί η έκφραση, top of the tops ανάμεσα στις ιερές πόλεις, αφού συμπεριλαμβάνεται στους άγιους τόπους των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών. Για παράδειγμα, ο ναός του Σολόμωντα που βρίσκεται εκεί αποτελεί εδώ και χρόνια τόπο λατρείας και μήλο της έριδος και για τις τρεις αυτές θρησκείες. Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση πλέον λειτουργεί επισήμως ως τζαμί, αλλά ανοίγει τις πόρτες του σε αλλόθρησκους επισκέπτες συγκεκριμένες μέρες τις εβδομάδας. Φυσικά στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται και ο ναός της Αναστάσεως, ο πιο σημαντικός ναός του Χριστιανισμού, αφού σύμφωνα με τις γραφές έχει χτιστεί στο μέρος όπου σταυρώθηκε και θάφτηκε ο Ιησούς. Εκεί «γεννιέται» και το Άγιο φως κάθε χρονιά.



Μέκκα, Σαουδική Αραβία

Είναι η πιο ιερή πόλη του Ισλάμ. Εκεί βρίσκεται η πέτρα Καάμπα ή αλλιώς η μαύρη πέτρα, η οποία θεωρείται τόσο ιερή που οι Ισλαμιστές κοιτούν προς την κατεύθυνσή της όταν προσεύχονται. Αν δεν είστε μουσουλμάνος μία επίσκεψη εκεί ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα, πρώτον λόγω της πολυκοσμίας και δεύτερον, διότι οι μη μουσουλμάνοι δεν επιτρέπονται στο χώρο της Καάμπα.



Bodhgaya, Ινδία

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της Ινδίας και είναι ο σημαντικότερος θρησκευτικός προορισμός του Βουδισμού. Εκατομμύρια ανθρώπων συρρέουν κάθε χρόνο εκεί, κυρίως από Ασιατικές χώρες, για να διαλογιστούν στο μέρος όπου ο Βούδας έγινε ο Βούδας (ο εκλεκτός). Σήμερα η περιοχή έχει 30 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.



Βατικανό, Ιταλία

Νομίζουμε ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο για ποιο λόγο βρίσκεται το Βατικανό σε αυτή τη λίστα. Είναι η κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και το σπίτι του Πάπα. Εκτός του θρησκευτικού, το Βατικανό έχει και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Από τις υπέροχες αγιογραφίες των ναών, μέχρι τα μουσεία με πλούσιες καλλιτεχνικές συλλογές από πίνακες και γλυπτά, το Βατικανό είναι ο παράδεισος επί της γης για κάθε φιλότεχνο και για όλους τους φαν του Νταν Μπράουν.

15 σχόλια:

  1. Το τζαμί Ουμ Χαράμ στην αλυκή της Λάρνακας αποτελεί τον τρίτο ιερό χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους ή έχω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Great pictures, I have only been in Jeruzalem and Vatican until now. But I am so disappointed that we didn't visit the Golden Dome Mosque. We did a tour which was focussing more on Christianity and the Jewish heritage.

    Greetings,
    Filip

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά τα λές heatjo. δεν θυμάμαι τον δεύτερο χώρο αλλά για το τζαμί μας το μάθανε και στο σχολείο. εκεί πέθανε και τάφηκε η "αγία γυναίκα"(Ουμ Χαράμ), η ινσαρία (=βοηθού) του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η γυναίκα αυτή έπεσε από το μουλάρι της, έσπασε το λαιμό της, και πέθανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Filip i ve been to vatican and to agio oros in greece. i hope i ll be to the other places soon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακριά κι'αλάργα απ'όλα αυτά τα στέκια...
    Ο τόπος λατρείας για τον Θεό μου βρίσκεται πρώτα στην ψυχή μου και μετά ολόγυρα!

    Οι πληροφορίες σου πάντως Κουμπάρε ενδιαφέρουσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλαμαρούα και γω για πληροφόρηση την έβαλα την ανάρτηση μην νομίζεις. συμφωνω μαζί σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,

    Έχεις ένα πανέμορφο μπλογκ. Ευχαριστώ για τη παρακολούθηση και χαίρομαι που με βρήκες και σε βρήκα. Καλή χρονιά να έχουμε. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες που κάνεις ανάρτηση.

    Lucrezia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ιερούς τόπους είναι απαραίτητες για το ανθρώπινο πνεύμα ... ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ειρήνη μια μέρα ...
    Ευχαριστώ για το ιστολόγιό σας φίλο!
    Μια αγκαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. lucrezia καλή χρονιά και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νομίζω remei ότι οι λατρίες και οι θρησκείες μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα έχουν από την ειρήνη δυστηχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλημέρα μαρία καλή βδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...