Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Isla del Cano της Κόστα Ρίκα και οι σφαιρικές πέτρες

Στην περιοχή Delta καθώς και στο νησί Isla del Cano της Κόστα Ρίκα, οι επισκέπτες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέαμα καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από 300 πέτρες σε σχεδόν τέλειο σχήμα σφαίρας.


Οι ντόπιοι της αποκαλούν «Las Bolas» ενώ είναι γνωστές και ως οι «σφαίρες του Diquis». Η διάμετρος των σφαιρικών πετρών ποικίλει από λίγα εκατοστά μέχρι και πάνω από 2 μέτρα και βάρος που φτάνει τους 16 τόνους!


Ανακαλύφθηκαν το 1930 καθώς η αμερικανική εταιρία εμπορίας φρούτων «United Fruit Company», έψαχνε για φυτείες μπανάνας. Σύμφωνα με διάφορους θρύλους στο εσωτερικό τους κρύβονταν χρυσάφι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές να καταστραφούν διότι εργάτες άρχισαν να ανοίγουν τρύπες και να τις ανατινάζουν με δυναμίτη προσπαθώντας να τις ανοίξουν για να βρουν τον κρυμμένο «θησαυρό».



Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για γλυπτά των πολιτισμών της περιοχής που εξαφανίστηκαν μετά την ισπανική κατάκτηση. Κατασκευάστηκαν από ένα πυριγενές πέτρωμα που ονομάζεται γάββρος.


Ωστόσο, οι μύθοι και οι δοξασίες που περιβάλλουν τις σφαιρικές αυτές πέτρες είναι πολλοί και δημιουργήθηκαν προσπαθώντας να εξηγήσουν την τελειότητα του σχήματος αλλά και το γεγονός ότι είναι αρκετά λείες.


Σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς τους μύθους, οι πέτρες προέρχονται από την Ατλαντίδα. Τοπικοί θρύλοι αναφέρουν πως οι ντόπιο είχαν ένα φίλτρο που τους επέτρεπε να μαλακώσουν και να κάνουν εύπλαστη την πέτρα, ενώ ορισμένοι μιλούν για προχωρημένες τεχνολογίες που είχαν στη διάθεση τους οι γηγενείς.

6 σχόλια:

  1. Tί υπάρχει στον κόσμο ε? Καλή μέρα και καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αρέσει πολύ το ιστολόγιο σου γιατί συνδυάζει γνώσεις και φωτογραφίες, δύο σε ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Desconocía la existencia de estas rocas. Gracias por compartir este tema con tus lectores. Muy buenas las fotografías. Un abrazo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ! Τί μαθαίνει κανείς!...
    Καλή εβδομάδα συνονόματε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Alex, μετά δύο εβδομάδων απουσία από τα blogs των φίλων, λόγω της έκθεσης-αλληλεγγύη στην Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ, επανέρχομαι για να ευχηθώ καταρχήν καλή Κυριακή και εβδομάδα. Αν θέλεις μπαίνεις στο blog μου για να δεις στιγμιότυπα από την έκθεση, μια και δεν είχες την ευκαιρία να την επισκεφτείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...