Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τα Πέτρινα Σπίτια


Στη βορειοανατολική πλευρά του Ιράν στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν είναι μία ορεινή επαρχία, που ονομάζεται .... Azarbayjan. Στους πρόποδες του όρους Sahand στο Kandovan, οι χωρικοί ζουν σε σπίτια λαξευμένα σπηλιά έξω από το ηφαιστειακό πέτρωμα.
 
Τα σπίτια είναι από δύο έως τέσσερις ορόφους? Το ισόγειο χρησιμοποιείται για τα ζώα, το πρώτο και ίσως και δεύτερο όροφο, καθώς, χρησιμοποιούνται ως χώρους διαβίωσης, ενώ ο επάνω όροφος χρησιμοποιείται για να αποθηκεύσει τα πράγματα.





 
Τα περισσότερα σπίτια αντιμετωπίζουν νότια έτσι ώστε οι κατοίκοι να απολαύάνουν το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σπίτια έχουν παράθυρα με διακοσμητικά από γυαλί. Λέγεται ότι τα σπίτια έχουν ένα «σύστημα κυκλοφορίας του αέρα που κρατά το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα", αλλά μάλλον  είναι η μεγάλη θερμική ισχύ του συνόλου του βράχου του βουνού που κάνει το έργο. Σήμερα τα σπίτια έχουν ηλεκτρική σύνδεση και νερό μέσω σωληνώσεων 


Η Sahand είναι γνωστό για την πηγή του νερού της, η οποία πιστεύεται ότι είναι σε θέση να θεραπεύσει ασθένειες. Ένας ποταμός περνά μέσα από την κοιλάδα του χωριού, για παροχή ύδατος για την γεωργια βεράντες και την κτηνοτροφία.



4 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...