Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κινούμενες Πέτρες

Οι κινούμενες πέτρες της ερήμου στην κοιλάδα του θανάτου της Καλιφόρνιας με 50 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία , έχουν αποτελέσει το επίκεντρο επιστημονικών διενέξεων για δεκαετίες.


Βράχοι που ζυγίζουν δεκάδες κιλά μετακινούνται από μόνες τους για μεγάλες αποστάσεις. Οι επιστήμονες εκπλήσσονται από το φαινόμενο αυτό.Μερικοί έχουν προτείνει ότι ο συνδυασμός ισχυρών ανέμων και επιφανειακού πάγου ευθύνεται για αυτές τις μετακινήσεις. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί την ταυτόχρονη μετακίνηση διαφορετικών βράχων, οι οποίοι ξεκινούν όντας δίπλα-δίπλα αλλά καταλήγουν να διανύουν διαφορετικές αποστάσεις σε ετερόκλητες διευθύνσεις.


Επιπλέον, οι μαθηματικοί υπολογισμοί δεν υποστηρίζουν αυτήν την θεωρία καθώς οι ταχύτητες των ανέμων θα έπρεπε να φτάνουν εκατοντάδες μίλια την ώρα για να επιτευχθεί η μετακίνηση μερικών εξ αυτών.
  

Οι περισσότερες από τις πέτρες που βρέθηκαν στην αμμώδη περιοχή προέρχονται από μια τοποθεσία που λέγεται Ρεϊστρακ Πλάγια, όπου το έδαφος είναι ιδιαίτερα επίπεδο.
Οι κλιματολόγοι πιστεύουν πως το φαινόμενο αυτό θα πάψει να υπάρχει με την πάροδο του χρόνου καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.


Πρός το παρόν έχουν καταμετρηθεί πάνω από δέκα επτά τέτοιες πέτρες που …διασχίζουν απ’ άκρο σε άκρο την έρημο σχηματίζοντας παράξενα σχήματα. Μπορούν να ‘ταξιδεύσουν’ μέχρι και 350 γιάρδες σε ένα χρόνο.

3 σχόλια:

  1. Bueno, es aburrido estar siempre en el mismo lugar aunque se sea una piedra, un abrazo, este blog es muy bueno,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαβάσει ένα ολόκληρο βουνό που γλίστρησε σε δεκάδες χιλιόμετρα. Δεν μπορώ να βρω ένα άρθρο για το δικαίωμα τώρα, ήταν ένα επιστημονικό περιοδικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ ενδιαφέρον!
    πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί απ΄ τις λιγοστές μας γνώσεις...

    το μόνο που γνώριζα επί του θέματος είναι ένα τραγούδι
    "....Πέτρα που κύλησε μην τηνε κρατήσεις το ριζικό της είν' κακό και θα μετανοήσεις ..."

    νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...